Bra att byta fönster!

Även om du inte tror det så kan det finnas flera skäl till att du bör byta fönster. Hur gamla är egentligen de fönster du har nu, till exempel? Börjar de kanske inte se lite slitna ut? Då kan det vara hög tid att piffa upp huset lite med nya fina fönster. Är de gamla så kommer de med största sannolikhet också ha ett högt U-värde, och det vill du verkligen inte. U-värde är ett mått på hur pass värmeisolerat ett fönster är; ju högre desto sämre värmeisolering. I dagsläget ska en bostad helst ha fönster med ett U-värde på 1,2 eller, lägre, men äldre fönster kan ofta ha det dubbla – eller mer.

Om nu någon skulle tvivla på att detta är så viktigt så är det bara att se efter hur mycket du betalar för uppvärmningen varje månad. Denna kostnad kan sänkas rätt så rejält om du skaffar nya lågenergifönster, med upp till 30% om de nuvarande fönstren inte håller måttet. Det är alltså inte en liten besparing det handlar om, och även om det är dyrt att skaffa nya fönster, så är det stor chans att det kommer att löna sig i längden. Det gäller att tänka långsiktigt, och se längre än till bara nästa löning. Detta är något som kan löna sig i längden.

Det är inte bara det att kostnaderna för uppvärmning kan sänkas med hjälp av nya fönster. Nya fönster kommer också att höja värdet på ett hus betydligt, vilket kan innebära flera fördelar. Men den kanske viktigaste fördelen med att byta till bra energifönster är att minska den mängd energi vi använder. Det är en nödvändighet inte enbart av miljöskäl, utan även för att mycket pekar på att energipriserna kommer att fortsätta att öka i framtiden. Den besparing du gör med energifönster kommer sannolikt bara att bli större för varje år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *