Tre inredningsstilar för köket

Har du svårt att bestämma dig för hur ditt kök ska ut? Här kommer tre olika inredningsstilar som kanske kan ge lite inspiration!

Lantligt
Vitt är en färg som används mycket i det lantliga köket. När det gäller golvet får det gärna vara av trä med breda och lite ojämna plankor. Det ska kännas rustikt, som om det har legat där länge, och det allra bästa är förstås om det är ett originalgolv. Fina köksluckor är ett måste, gärna vita med pärlspontmönster eller profilerad spegel. Man kan också satsa på öppna hyllor eller luckor med glas så att innehållet syns. En trasmatta och hemvirkade grytlappar är ett självklart inslag i det lantliga köket. Hela köket ska andas hemtrevligt och ombonat, och man ska nästan känna doften av långkok och bullbak.

Industriellt
Det industriella köket ska kännas ungefär som ett restaurangkök. Släta ytor, kakel och rostfritt stål är ett vinnande koncept. Rymliga lådor som dras ut är bättre än skåp. Upptill kan man istället sätta upp hyllor av rostfritt stål där bunkar och annat samsas. De luckor som finns ska vara släta och gärna i grått eller vitt. Köksredskap som vispar, slevar och kastruller ska självklart hänga ovanför bänken – både snyggt och lättillgängligt! Textilier bör hållas till ett minimum, men en väl placerad kökshandduk är ett måste.

Retro
Ett kök med retrostil behöver inte vara gammalt. Det finns mycket nytillverkat som gör att köket både känns modernt och retro på samma gång. I ett retrokök kan man ta ut svängarna ordentligt när det gäller färg, och färgglada köksluckor är ett solklart val. Turkos eller gul är bra alternativ. Golvet består med fördel av en schackrutig linoleummatta. Den måste inte vara svartvit utan kan till exempel vara röd och vit. På loppis och second hand kan man hitta mycket till retroköket, som till exempel fina burkar, köksredskap och passande matbord och stolar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *